Çalışma izni başvurusu nasıl yapılır?

Türkiye’de çalışan her yabancıya geçerli bir çalışma izni gerekmektedir. Bu izinler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (MLSS) tarafından verilir.

Çoğu yabancının çalışma vizelerine aynı anda çalışma izni başvurusunda bulunması gerekir. Bu, işvereniniz gerekli belgeleri MLSS’ye gönderirken iş vize başvuru materyallerini kendi ülkenizdeki Türk elçiliğine veya konsolosluğuna gönderirsiniz demektir.
Bununla birlikte, Türkiye içinden bir çalışma izni başvurusu yapmak da mümkündür. Yabancılar, daha önce en az altı aylık bir geçerlilik süresine sahip bir ikamet izni almışlarsa bunu yapmaya uygundur. Türkiye’ye turist olarak giren yabancılar çalışma iznine tabidir.

Çalışma izni başvuru süreci

Türkiye içinden veya dışından çalışma izni başvurusu isteyip istemediğinize bakılmaksızın, bir iş sözleşmesi veya iş teklifiniz olmalıdır. Siz ve işvereniniz başvurunuzu yaptıktan sonra, MLSS başvuruyu 90 gün içinde işleme koyacaktır.

Başvurunuz onaylandıysa iş vizenizin bulunması ve pasaportunuzun içine damgalama izni için bir Türk büyükelçiliğine gidin. Türkiye içinden başvuruyorsanız, vize ve izin belgelerinizi Ankara’daki MLSS ofislerinden alabilirsiniz.

Son olarak, Türkiye’ye varışınızdan itibaren 30 gün içinde oturma izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. İşvereninize en yakın yerel polis karakolunun Yabancılar Şubesine başvurun. İş vizenizi, çalışma izninizi ve ikamet izninizi elde edinceye kadar çalışmaya başlamanıza izin verilmiyor.

Sizden ve işvereninizden gelen belgelerin güncellenmiş listeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurun.

Bir Türk çalışma izninin genişletilmesi

Çalışma izni başlangıçta bir yıl süreyle verilir. Çalışma izninizi (muhtemelen olacak) genişletmeniz gerekiyorsa, çalışma izninizin listelenen son kullanma tarihinden itibaren 2 ½ ay içinde bir uzatma için başvuruda bulunmanız gerekir.

Uzatılmış çalışma izniniz 2 yıl geçerlidir. İkinci bir uzatma talebinde bulunursanız, bu çalışma izni 3 yıl geçerli olur.

Türkiye’de (yasal olarak) sekiz yıl yaşadıktan ve çalıştıktan sonra, (adından da anlaşılacağı üzere) yenileme gerektirmeyen sınırsız bir çalışma izni başvurusunda bulunabilirsiniz.

Çalışma izni uzatmalarını Ankara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurun.

Bağımsız çalışma izni

Türkiye’de yasal olarak en az 5 yıl kesintisiz çalıştıysanız, serbest meslek sahibi olarak çalışmanıza izin veren bağımsız bir çalışma izni almaya hak kazanırsınız. Nihai amacınız kendi işinizi Türkiye’de başlatmanızdır, bu önemli bir dönüm noktasıdır.

Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığıyla bağımsız çalışma izni başvurusunda bulunun.